Euro pada nakon odluke ECB-a

Objavljeno

Foto: Butenbremer 1965 / Dreamstime

Ad
Ad

Na jučerašnjoj sjednici Upravnog odbora Europske središnje banke odlučeno je da će se program kvantitativnog popuštanja u smanjenom obujmu nastaviti i u 2018. Podsjetimo, program je dugo počivao na 80 milijardi mjesečne kvote otkupa vrijednosnica, zatim je u toku ove godine kvota smanjena na 60 milijardi eura, a sada je najavljena kvota od 30 milijardi za razdoblje od siječnja do rujna 2018.

Smanjenje kvote otkupa posve je očekivano pa se postavlja pitanje zašto je euro pao u odnosu na dolar; nije li ova odluka već bila ugrađena u cijene?

Moguće je da je dio sudionika na tržištu očekivao oštriji izlazak iz programa kvantitativnog popuštanja. Dio ih sigurno nije očekivao da će Draghi najaviti mogućnost nastavka programa i potkraj 2018. Takav program «s otvorenim krajem» (engl. open end) neke je iznenadio, a njegova je svrha spriječiti bilo kakav utjecaj smanjenja otkupnih kvota na prinose državnih obveznica ranjivih država kao što je Italija.

Međutim, treba primijetiti da utjecaj na pad eura za sada nije dramatičan. Euro je jučer oslabio oko 0,7% prema dolaru, a danas je nastavio padati i sada se kreće oko 1,163 dolara za euro, što znači promjenu od gotovo 1% od jučerašnje odluke. Tek treba vidjeti gdje će se euro zaustaviti da bi se moglo procijeniti koliko su tržišta stvarno iznenađena, ne toliko samom odlukom koja je uglavnom na tragu očekivanja, koliko retorikom o mogućem produljenju programa i nakon rujna 2018.

Za Hrvatsku je ovo s jedne strane dobra vijest. Prinos na 10 godišnju obveznicu dugo je padao, ali kad je dosegnuo 2,5%, zaustavio se i zadnjih mjesec dana oscilirao na tom platou. Odluka ECB-a cementira sklonost riziku na zatečenoj razini, jamči da rasta prinosa zbog međunarodnih faktora neće biti, a otvara i mogućnost za daljnji pad prinosa iako valja spomenuti da će u narednom razdoblju vjerojatno mnogo više zavisiti o unutarnjim čimbenicima.

S druge strane, značajnije slabljenje eura dovest će do rasta eurskih cijena svih roba i imovina koje se denominiraju u dolarima, pa bi značajniji pokret tečaja u smjeru jačanja dolara mogao dovesti do rasta cijena energenata.