Pet kompanija s likvidnim dionicama na Zagrebačkoj burzi: što govore rezultati (I dio)?

Objavljeno

Izvor: Pexels

Ad
Ad

Prema najnovijim službenim projekcijama Vlade RH, hrvatski BDP ove će godine porasti oko 9 posto. Rujanska procjena HNB-a također govori o sličnoj stopi rasta u 2021. (8,5 posto). S obzirom na to da više-manje sve službene statistike DZS-a objavljene posljednjih mjeseci upućuju na sličan zaključak, očigledno je kako se hrvatsko gospodarstvo ekspresno oporavilo od korona-krize. Pogledajmo stoga kako se takvo makro okruženje odrazilo na poslovanje kompanija čije su dionice izlistane na Zagrebačkoj burzi.

S obzirom da su kompanije listane na burzi dužne u roku od mjesec dana po završetku tromjesečja objaviti propisana financijska izvješća za upravo završeno razdoblje, posljednjih dana objavljen je veći broj financijskih izvješća koja postojećim i potencijalnim ulagateljima daju glavni uvid u stanje i aktualno poslovanje kompanije. U dva nastavka prikazat ćemo kratki pregled poslovanja najvažnijih kompanija – najvažnijih u smislu veličine kompanije (tržišne kapitalizacije) i likvidnosti odnosno onih čijim se dionicama najviše trguje – u prvih devet mjeseci ove godine, kao i neke osnovne fundamentalne pokazatelja po kojima se trenutno trguje njihovim dionicama.

Ako primijenimo proizvoljno određene filtere poput onih da kompanija mora imati tržišnu kapitalizaciju od najmanje 500 milijuna kuna, da se u posljednjih 20 trgovinskih dana dionicama kompanije trgovalo u najmanje 90 posto dana, te da je prosječni dnevni trgovinski promet iznosio najmanje 100 tisuća kuna, dobijemo 11 kompanija odnosno dionica koje zadovoljavaju navedene kriterije. U ovom prvom dijelu osvrnut ćemo se na poslovanje kompanija koje spadaju (ugrubo) u industrijski, transportni i prehrambeni sektor.

KONČAR (KOEI-R-A)

Nakon što je i u pandemijskoj 2020. godini ostvaren rast prihoda i dobiti u odnosu na prethodnu godinu, rast poslovanja grupe Končar nastavio se i u ovoj godini. Tako su konsolidirani poslovni prihodi u prvih 9 mjeseci ove godine ostvareni su iznosu od 2,48 milijardi kuna, što je 18,5 posto više od ostvarenja u istom razdoblju 2020. Prodaja u izvozu ostvarena je u iznosu od 1,49 milijardi kuna, što je 149 milijuna kuna ili 11,1 posto više od ostvarenja u tri kvartala prošle godine (udio izvoza u ukupnim prihodima od prodaje proizvoda i usluga iznosi 62 posto).

Uz prodajne, ostvareni su i odlični financijski rezultati, a sva društva grupe su u tri kvartala 2021. godine ostvarila pozitivan rezultat. EBITDA (dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije) iznosi 230 milijuna kuna i veća je za 110 milijuna kuna (EBITDA marža iznosi 9,5 posto), dok normalizirana EBITDA iznosi 193 milijuna kuna i veća je 85 milijuna kuna od normalizirane EBITDA-e ostvarene za prva tri kvartala 2020. Neto konsolidirani rezultat Grupe iznosi 154,5 milijuna kuna i više je nego trostruko veći u odnosu na isto poslovno razdoblje prošle godine.

Da se ne radi o nekim jednokratnim učincima u rastu poslovanja, sugeriraju sljedeći podaci. Novougovorenih poslova je 51 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok omjer ugovorenih i realiziranih poslova od siječnja do rujna 2021. (book-to bill ratio) iznosi 1,39. Knjiga narudžbi ili backlog, na kraju rujna dostigla je povijesno najveći iznos od gotovo 5,2 mlrd. kuna i za 22,4 posto je veća od stanja na početku godine.

Slika 1. Tržišna pozicija grupe Končar

Izvor: Financijski izvještaj KOEI (treći kvartal, konsolidirano)

U kompaniji navode kako je u trećem tromjesečju potpisano više ugovora važnih za poslovanje pa je tako, između ostalih, ugovor vrijedan 57,2 milijuna kuna za izgradnju transformatorske stanice 110/20 kV po principu „ključ u ruke“ potpisan s tvrtkom Rimac Automobili (nova transformatorska stanica nužna je za opskrbu električnom energijom budućeg istraživačko-proizvodnog centra Rimac). Ističu i kako je nakon dvogodišnjeg kontinuiranog procesa nuđenja i pregovora, prvi put u povijesti dobiven posao na tržištu Japana: Končar će za japanskog naručitelja izvršiti projektiranje, proizvodnju i nadzor pri montaži tri generatora za dvije različite male hidroelektrane, što je prvi put da su se japanski investitori odlučili za ponuđača generatora iz Europe.

Dobra financijska izvješća Končara posljednjih kvartala nisu prošla nezamijećeno među burzovnim ulagateljima pa je cijena dionice KOEI-R-A ove godine porasla oko 32 posto, a trenutna cijena dionice (775 kn) je i u odnosu na pretpandemijske razine viša za oko 20 posto.

Slika 2. Osnovni financijski i fundamentalni pokazatelji KOEI-R-A (pri cijeni od 775 kn po dionici)

*Aktualno ttm/mrq – podatak za zadnja 4 kvartala (za pokazatelje koji se računaju kumulativno, npr. prihodi, dobit, P/E…) odnosno podatak u zadnjem kvartalu (za pokazatelje koji se odnose na stanje na određen datum poput kapital, dug/aktiva, P/B…)
Izvor: mojedionice.com

AD PLASTIK (ADPL-R-A)

Solinski AD Plastik i prateća društva ostvarila su slabije poslovne rezultate od očekivanja, što i sam predsjednik uprave ističe u svom komentaru poslovanja. Naime, automobilska industrija se suočava s velikim izazovima na globalnom tržištu, a iako potražnja za automobilima kontinuirano raste, to posljednjih mjeseci ne prate brojke novoregistriranih automobila. Razlog tome isključivo su zastoji u proizvodnji zbog nedovoljne isporuke poluvodiča, zbog čega je većina proizvođača automobila primorana značajno smanjiti svoje planove proizvodnje. Posljedično, na smanjenje proizvodnje bili su  primorani i svi dobavljači unutar industrije.

Tako poslovni prihodi AD Plastik Grupe u prvih 9 mjeseci ove godine iznose 830,5 milijuna kuna i niži su za 1,3 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok su u matičnom društvu niži za 9,7 posto i iznose 542,9 milijuna kuna. EBITDA bilježi pad od 10,3 posto na razini Grupe i iznosi 97,5 milijuna kuna (EBITDA marža 11,7 posto), dok je u matičnom društvu niža za 36,2 posto i iznosi 54,1 milijuna kuna (EBITDA marža 10 posto). Neto dobit Grupe bilježi pad od 3,5 posto u odnosu na isto razdoblje 2020. i iznosi 23 milijuna kuna, dok je u matičnom društvu niža za 87,7 posto i iznosi 5,3 milijuna kuna.

Slika 3. Ključni pokazatelji poslovanja AD Plastik Grupe

Izvor: Financijski izvještaj ADPL (treći kvartal, konsolidirano)

Dakle, iako je potražnja snažna i na tržištu postoji nedostatak automobila, proizvođači automobila i njihovi dobavljači poput AD Plastika morali su smanjiti proizvodnju zbog nedostatka čipova. Ipak, neka su tržišta prošla bolje od drugih pa su tako operacije AD Plastika na ruskom tržištu ostvarila rast prihoda viši od 25 posto, što je ublažilo pad prihoda ostvaren na tržištu EU. Iako u kompaniji kažu kako su razvidni poremećaji u globalnom dobavljačkom lancu te porast cijena sirovina i energenata, ističu da to u manjem obimu utječe na poslovanje. U prvih devet mjeseci ugovoreni su novi poslovi u vrijednosti 104 milijuna eura za europsko i rusko tržište, a likvidnost i solventnost kompanije je zadovoljavajuća.

Novim financijskim izvješćem dioničari su očito bili neugodni iznenađeni pa je po objavi izvješća dionica ADPL-R-A u jednom trenutku potonula preko 12 posto. To posebno ne iznenađuje jer ipak je, promatrano samo treći kvartal, ostvaren neto gubitak, što je prvi put u zadnjih 15 godina poslovanja AD Plastik Grupe da se to dogodilo. Nakon početnog „šoka“, cijena dionice ipak je povratila dio izgubljenog te je tjedan zaključila na 160 kuna.

Slika 4. Osnovni financijski i fundamentalni pokazatelji ADPL-R-A (pri cijeni od 160 kn po dionici)

Izvor: mojedionice.com

ATLANTSKA PLOVIDBA (ATPL-R-A)

Atlantska plovidba, dubrovački brodar čija je osnovna djelatnost prijevoz rasutih tereta (ugljena, željezne rude, žitarica itd.) na međunarodnom tržištu, raspolaže s flotom od ukupno 12 brodova odnosno 12 bulk carriera. U prvih devet mjeseci ove godine kompanija je ostvarila 337,2 milijuna kuna prihoda, što je u odnosu na 216,3 milijuna kuna u istom razdoblju prošle godine porast za 56 posto. EBITDA je povećana s 55,9 milijuna kuna na 181,3 milijun kuna, dok je ostvarena neto dobit iznosila 90,8 milijuna kuna (-51 milijun kuna u prvih devet mjeseci 2020.).

Glavni razlog dobrih poslovnih rezultata ove godine je rast cijena vozarina na svjetskom tržištu. Na dan 30.9. kompanija je imala 4 broda u dugoročnom najmu i 8 u kratkoročnom (kraće od godinu dana) odnosno na spot tržištu. Prosječna starost brodova u isto vrijeme bila je 10,2 godine, dok je uposlenost flote u razdoblju siječanj-rujan bila na razini od 90,3 posto. Iako je uposlenost flote i dalje nešto veća od svjetskog prosjeka, ne navodi se razlog pada uposlenosti u odnosu na ranije godine.

Slika 5.

Izvor: Financijski izvještaj ATPL (treći kvartal, konsolidirano)

Profitabilnost poslovanja pri cijenama vozarina koje na tržištu vladaju ove godine očito je izrazito dobra (EBITDA marža u prvih 9 mjeseci ove godine iznosila je velikih 54 posto). Upravni odbor kompanije na svojoj sjednici održanoj 21. rujna dao je suglasnost na ugovore o gradnji dvaju brodova i dvaju opcijskih brodova za prijevoz rasutih tereta nosivosti 82.000 DWT s brodogradilištem Jiangsu Hantong Ship Heavy Industry Co. Isporuka svih brodova predviđena je tijekom 2023., a vrijednost investicija iznosi 137 milijuna dolara.

Kako su cijene vozarina počele osjetno rasti, tako je i zainteresiranost burzovnih investitora za dionicama Atlantske plovidbe počela snažno rasti. U zadnjih šest mjeseci, cijena dionice ATPL-R-A gotovo se udvostručila, dok je u zadnjih godinu dana cijena dionice porasla za impresivnih 258 posto. (Recentna korekcija Baltic Dry indeksa odrazila se, logično, i na cijeni ATPL-R-A, op. ur.).

Slika 6. Osnovni financijski i fundamentalni pokazatelji ATPL-R-A (pri cijeni od 484 kn po dionici)

Izvor: mojedionice.com

PODRAVKA (PODR-R-A)

Grupa Podravka je u prva tri tromjesečja ove godine ostvarila prihode od prodaje u visini od 3,38 mlrd. kuna, što je rast za 1,6 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Prihodi segmenta Prehrane porasli su za 14,3 milijuna kuna (+0,5%), dok su prihodi segmenta Farmaceutike rasli za 40,6 milijuna kuna (+5,7%).

Profitabilnost je pak rasla značajnije pa je EBITDA porasla na 492 milijuna kuna odnosno za 13 posto u odnosu na isto razdoblje lani, dok je neto dobit nakon manjinskih interesa porasla na 259 milijuna kuna (+23 posto). U kompaniji ističu kako pozitivan utjecaj na poslovanje dolazi od optimizacije i kontrole troškova te pozitivnog kretanja tečajnih razlika po kupcima i dobavljačima te po kreditima na razini Grupe, što je rezultiralo rastom profitabilnosti. Nastavljeno je i razduživanje kompanije pa stupanj zaduženosti (omjer neto duga i normalizirane EBITDA) iznosi svega 0,7.

Slika 7.

Izvor: Financijski izvještaj PODR (treći kvartal, konsolidirano)

U financijskom izvješću ističe se kako je pokrenut snažan investicijski ciklus te da je nadzorni odbor Podravke dao suglasnost na Strateški plan Grupe Podravka za razdoblje 2021. – 2025. Provođenje usvojene Strategije podrazumijeva ulaganje oko 1,7 milijardi kuna investicija u modernizaciju i digitalizaciju proizvodnih i logističkih procesa, oko 1,4 milijarde kuna u marketing za ostvarenje organskog rasta te oko 2,0 milijarde kuna u akvizicije.

Dobro poslovanje kompanije posljednjih godina prati i cijena dionice na burzi, a koja je zapravo u uzlaznom trendu od 2017. (uz kratkotrajni, ali oštri pad u proljeće prošle godine kad je čitavo tržište palo). U zadnjih godinu dana cijena dionice PODR-R-A porasla je oko 43 posto, a s obzirom da se pojavio jedan veći zainteresirani kupac, početkom listopada po prvi put u povijesti cijena dionice premašila je 700 kuna (od tada se cijena dionice malo korigirala prema dolje).

Slika 8. Osnovni financijski i fundamentalni pokazatelji PODR-R-A (pri cijeni od 642 kn po dionici)

Izvor: mojedionice.com

ATLANTIC GRUPA (ATGR-R-A)

Atlantic Grupa je u prvih devet mjeseci 2021. zabilježila rekordne prihode i dobit. Tako je prihod od prodaje iznosio 4,25 milijardi kuna, što u odnosu na isti period lani predstavlja rast od 9,3 posto. To je i 10,1 posto više nego u predpandemijskoj 2019., kada je Atlantic ostvario rekordan rezultat. EBITDA pak iznosi 667,8 milijuna kuna, što je 14 posto više nego u prvih devet mjeseci prošle godine (+6,2 posto bez jednokratnih stavki). Kompanija je ostvarila neto dobit od 399,8 milijuna kuna, što predstavlja rast od 29,2 posto u odnosu na prvih devet mjeseci 2020. (+13,9 posto kad se isključe jednokratne stavke).

Što se tiče izvedbe pojedinih strateških poslovnih područja, najbolji rezultat među poslovnim područjima ostvarili su poslovno područje Donat s rastom od 15,2 posto, te strateška poslovna područja Pića (čiji je noseći brend Cedevita) s rastom od 10,7 posto i Delikatesni namazi (Argeta) s rastom od 8,4 posto. Kava je, kao pojedinačno najveća kategorija s udjelom od 20,4 posto u ukupnom prihodu te nosećim brendovima Barcaffe i Grand kafa, rasla 8,2 posto. Među geografskim tržištima pak prednjače Hrvatska s rastom od 12,6 posto, BiH s rastom od 8,3 i Srbija s rastom od 8,0 posto.

Slika 9. Profil prihoda od prodaje Atlantic Grupe po strateškim poslovnim područjima i strateškim distribucijskim područjima

Izvor: Financijski izvještaj ATGR (treći kvartal, konsolidirano) 

U kompaniji navode kako vlastiti brendovi u ukupnoj prodaji sudjeluju sa 63,5 posto, principalski brendovi s 27,5 posto, dok ljekarnički lanac Farmacia čini 9,0 posto prihoda od prodaje. U pogledu investicija, Atlantic Grupa je u ožujku započela ulaganje u izgradnju nove tvornice proizvoda pod robnom markom Argeta u okolici Varaždina. Riječ je o investiciji ukupne vrijednosti od preko 50 milijuna eura, a realizacijom svih faza projekta planirano je otvaranje do 150 novih radnih mjesta.

Dioničari su očito zadovoljni poslovanjem kompanije, ove je godine isplaćena rekordna dividenda od 40 kuna po dionici, a cijena dionice na Zagrebačkoj burzi trenutno je na najvišim razinama ikad.

Slika 10. Osnovni financijski i fundamentalni pokazatelji ATGR-R-A (pri cijeni od 1.640 kn po dionici)

Izvor: mojedionice.com

U drugom dijelu bit će prikazan kratki pregled poslovanja najvažnijih kompanija iz turističkog, telekomunikacijskog i bankarskog sektora.

___________________­­­­­­­­­­­­­­­­___________

Napomena: Tekst je isključivo informativnog karaktera te se ne smije smatrati investicijskim savjetom ili pozivom na kupnju, prodaju ili držanje bilo kojih financijskih instrumenata. Od gore spomenutih, autor posjeduje dionice ADPL i KOEI. Ulaganje u dionice je rizično te postoji mogućnost gubitka dijela ili cjelokupnog uloženog iznosa.