Prosječna neto plaća po prvi put iznad 6000 kuna

Objavljeno

Foto: Ali Asche / Dreamstime

Ad
Ad

DZS je objavio preliminarne podatke o plaćama za ožujak ove godine koji pokazuju da je prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj iznosila 6.022 kune, a bruto plaća 8.109 kuna.

Ako to usporedimo s plaćama isplaćenima za ožujak prošle godine, vidimo da je neto plaća porasla za čak 5,2% (nominalno) ili točno 300 kn, dok je bruto plaća porasla 3,6% (nominalno) ili za 284 kn.

Više od dvije godine plaće zaposlenih kontinuirano rastu, a ovime je po prvi put zabilježeno da je prosječna isplaćena neto plaća u RH u nekom mjesecu prešla razinu od 6 tisuća kn, dok je bruto plaća po prvi put prešla razinu od 8 tisuća kn.

Prosječna bruto i neto plaća za mjesec

Izvor: DZS

Ako pogledamo detaljnije po djelatnostima, samo u području Rudarstvo i vađenje (B) bilježi se smanjenje plaća, dok se u svim drugim područjima bilježi rast promatran na godišnjoj razini. Drugim riječima, rast plaća je široko rasprostranjen po svim područjima.

Iako i bruto plaće osjetno rastu, stopa rasta neto plaća nešto je izraženija zbog porezne reforme tj. nižeg poreznog opterećenja na dohodak. Pritisak na rast plaća sasvim sigurno djelom dolazi i od sve manjeg broja nezaposlenih na burzi (trenutno je na HZZ-u evidentirano rekordno niskih 185 tisuća nezaposlenih). Sve to pak utječe na porast potrošnje koja je gotovo sigurno i u prvom kvartalu ove godine bila glavni generator rasta BDP-a (prva procjena kretanja BDP-a u 1Q od strane Državnog zavoda za statistiku očekuje se slijedeći tjedan).

Dakle, bez obzira na tvrdnje nekih čelnika sindikata, oporavkom gospodarstva bilježimo i sve veći rast plaća zaposlenih. Tržište rada postaje sve naklonjenije posloprimcima čija pregovaračka moć raste (što zbog emigracije, što zbog rasta zaposlenosti i sve veće potražnje za novim zaposlenicima), a toga očito postaju svjesni i sami poslodavci.