Agrokoru ni traga (za sada): trgovina cvate

Objavljeno

Ad
Ad

Je li moguće da smo i mi koji od ožujka upozoravamo da se važnost Agrokora teško precjenjuje, pogriješili i precijenili Agrokor? Promet u trgovini na malo ruši rekorde iako je Uskrs prošle godine uhvatio ožujak, a ove se godine preselio u travanj, pa se očekivao jako loš podatak. No, DZS je objavio kalendarski prilagođen promet u ožujku realno za 7,7% veći nego u ožujku 2016. Tako je kumulativ za prvi kvartal izašao 5,4% u plusu.

Promet u trgovini na malo, realno, kalendarski prilagođeno, y-o-y

Izvor: DZS, preliminarni podaci

Industrija ne izgleda tako dobro, ali ni ona ne izgleda loše. Nakon izvanrednih rezultata u prosincu, indeks obujma industrijske proizvodnje početkom godine pokazuje svojevrsnu normalizaciju. Stopa promjene je nula u odnosu na ožujak 2016. Radi se o tome da je vrijeme uzrokovalo puno manju potrošnju energije ove nego prošle godine. Drugi minusi su pod utjecajem malog broja vrlo snažnih smanjenja, što u pravilu nije razlog za zabrinutost, jer ne predstavlja sistemsku, raširenu pojavu, iako posredno može imati veze s Agrokorom (npr. -22,5% u proizvodnji proizvoda od duhana). Ono što nas osobito zanima su industrije u kojima Agrokor ima snažnu prisutnost – prehrana i pića. Proizvodnja prehrambenih proizvoda kretala se na 6,5% višoj razini u odnosu na ožujak 2016., a proizvodnja pića na čak 14,1% višoj razini. U tome vjerojatno ima efekta akumulacije zaliha pred Uskrs, pa bi travanj mogao biti lošiji, no sveukupna poruka glasi da nema katastrofe. Kao što je nedavno izjavio predsjednik uprave jedne velike kompanije koja je veliki dobavljač Agrokora, rezultati za prvi kvartal su izvrsni, a da nije bilo krize Agrokora, bili bi još bolji.

Industrijska proizvodnja, indeks 2010.=100

Izvor: DZS

Podatke ne treba tumačiti kao da Agrokor nije važan. Za sada potvrđuju našu skepsu prema napuhavanju te priče («Hrvatsko gospodarstvo je talac Agrokora» i sl.) i ukazuju na snagu fundamentalnih trendova u gospodarstvu. No, prilično je sigurno da će slučaj Agrokor ostaviti negativan trag u kretanjima u ovoj i možda sljedećoj godini. Moguće je da će se nešto vidjeti već u statistikama za travanj koje izlaze za mjesec dana. Ipak, efekt će biti manji nego što su mnogi mislili. Ako se u gospodarstvu nešto i preokrene, bit će to zbog drugih razloga.

Mi ćemo biti zadovoljni ako će se naši čitatelji sjećati da smo prvi, na samom početku krize, egzaktno pokazali kolike su stvarne dimenzije Agrokora.