Važna poruka Angeli Merkel stiže iz Baden-Wuerttemberga

Objavljeno

Foto: Markwaters / Dreamstime

Ad
Ad

Danas su regionalni izbori u Baden-Wuerttembergu koji bi mogli utjecati na buduće ponašanje CDU-u i Angele Merkel. Oni su tamo u koaliciji sa Zelenima (šef pokrajinske vlade je Zeleni), a Politicov poll of polls pokazuje veliki pad popularnosti CDU-a u proteklih nekoliko tjedana.

Izvor: Politico.eu

Kada se u kratkom periodu prije izbora dogodi ovakva promjena trenda, ishod na biralištima obično bude još lošiji. No, to ne bi trebalo dovesti do velikog političkog potresa jer će neobična zeleno-crna koalicija vjerojatno ostati na vlasti, a glavni nacionalni konkurenti – SPD i AFD – očito nisu ozbiljno narasli u očima birača.

Međutim, glavni nacionalni konkurenti kršćanskih demokrata na predstojećim nacionalnim izborima najesen mogli bi postati upravo – Zeleni.

Izbori su i u Rhinelandu gdje je situacija slična utoliko što je na vlasti crveno-crna koalicija, a slična promjena pred izbore se vidi i tamo, samo što CDU pada dok koalicijski partner SPD raste.

Stoga će poruka vjerojatno lošeg rezultata na regionalnim izborima sigurno odzvoniti u ušima kršćanskih demokrata s obzirom na dva predstojeća izazova.

Prvi izazov je neposredan: kako upravljati pandemijom do njenoga kraja? Osloniti se na dosadašnju strategiju lockdowna ili nešto mijenjati s dolaskom proljeća, prije nego što procijepljenost dosegne epidemiološki sigurne vrijednosti? Pitanje je spekulativno, ali nezadovoljstvo zbog reakcije u pandemiji vjerojatan je uzrok promjene stavova birača u zadnje vrijeme koji se reflektiraju i na nacionalnoj razini:

Izvor: Politico.eu

Međutim, niti tu stvari nisu posve ajnfah. Nacionalni poll of polls i dalje pokazuje čvrsto vodstvo trajne koalicije CDU/CSU, a najveći konkurenti (Zeleni i SPD) ne dobivaju, jer je jedini (ali mali) dobitnik krajnja desnica, AfD, kao i liberali koji najviše prigovaraju lockdownu. No njihov je rast manji od pada CDU/CSU tako da nije riječ o prelijevanju glasača 1:1. Zbog toga je teško reći koliko (zasad) pandemija i borba protiv nje utječe na političke ishode.

Kako sada stvari stoje, tektonsko pomicanje političkih ploča u Njemačkoj za sada nije izgledno, ali se ipak vidi jedan paradoks. Birači kažnjavaju Merkeličin CDU, iako nigdje ne vlada sam (niti na nacionalnoj razini), što je vjerojatna posljedica personifikacije vlasti (i njene anti-pandemijske politike) u osobi Angele Merkel.

Također je važno zapaziti da AfD ne jača, te da je ljevica mnogo jača no što izgleda na prvi pogled. Ljevica sada ima tri snažne stranke – stari SPD koji se uspijeva nekako održati iako je ozbiljno ranjen, Zelene koji su najviše ojačali zadnjih godina i najljeviju komponentu – Linke, koji su prema popularnosti uz bok centrističkih liberala.

Za razliku od prethodnih izbora kada je glavna tema bio AfD, izgleda da će ova njemačka „super-izborna“ godina biti obilježena pandemijom, odlaskom Merkel i formiranjem novih odnosa između ljevice i političkoga centra.