Jesu li 2 milijarde eura novih izdanih euroobveznica uspjeh?

Foto: Pexels

Ad
Ad

Vlada je u četvrtak objavila da je zaključeno novo izdanje euroobveznica u iznosu od 2 milijarde eura (potražnja je bila četiri puta veća!) s dospijećem 2031. i prinosom od 1,64%.

Ovoga puta može se govoriti o uspjehu jer u vremenima krize nije lako izdati obveznicu na 11 godina uz prinos ispod 2%, iako je enormna monetarna ekspanzija u SAD-u i EU stvorila okružje koje kod investitora održava apetit za rizik.

U nastavku možete vidjeti naš recesijski monitor koji zaključno s danom prije izdanja (9. lipnja) prikazuje 2-godišnje i 10-godišnje prinose na državne obveznice niza zemalja. Prinosi su u domaćim valutama. Ako se 10-godišnji domaći prinos nalazio oko 1,4% prije izdanja i ako Italija na 10 godina plaća oko 1,5%, onda se 1,64% na euro na 11 godina za Hrvatsku uz tako velik iznos (podsjetimo: 2 milijarde eura) doima kao fer deal.

Prema vladinim projekcijama, ovim izdanjem zadovoljene su potrebe za dugoročnim financiranjem proračuna za ovu godinu. U srpnju dospijeva stara dolarska obveznica u iznosu od 1,25 milijardi koja će se otplatiti iz ovih sredstava, a višak će ostati za financiranje deficita koji se proširuje zbog koronakrize.

Naravno, vladine projekcije su optimistične (sjetite se: pad BDP-a za samo 9,4%), stvarnost bi u drugoj polovici godine mogla izgledati ružnije od toga, no i u tom slučaju dostajat će još jedno domaće izdanje da se proračun zatvori do kraja godine, a to je lako ostvarivo. Drugim riječima:

  • nova vlada na početku mandata neće imati fiskalni stres i moći će se u miru pripremiti za vođenje zemlje,
  • financiranje za ovu godinu već je sada, sa ili bez dodatnog domaćeg izdanja, zatvoreno,
  • rješenje fiskalne napetosti prebačeno je na 2021. i godine koje su pred nama.