Miran san 15: svakom čudu dođe kraj (rast obvezničkih prinosa)

Ad
Ad

Dok se CROBEX predvođen Atlanticom i HT-om malo razigrao, međunarodna tržišta, kako dionica tako i obveznica, nisu znala kamo krenuti nakon što je prethodne dane obilježila kombinacija rasta cijena dionica i pada cijena (rasta prinosa) obveznica.

Tako je završen rally i na hrvatske obveznice čiji se desetogodišnji prinos, podsjetimo, dugo držao na pragu malo iznad 2%, sve dok prije nekoliko tjedana nije započeo rast cijena/pad prinosa koji je potonje (10-godišnje) spustio ispod praga od 1,7%.

U drugoj polovici prošlog tjedna sve se preokrenulo, i to prilično naglo. Prinosi su gotovo dotaknuli 1,9%, poništavajući oko polovice pada iz prethodnih tjedana.

Pomak za sada treba tumačiti kao tehničko prilagođavanje koje je potaknuto ukupnim tržišnim trendom. Slična promjena se uočava i na njemačkim, francuskim, a naročito britanskim obveznicama iz dobro poznatih razloga vezanih uz Brexit. Naš recesijski monitor pokazuje da se sličan pomak vidi kod većine europskih obveznica, samo je intenzitet manji nego kod hrvatskih.

Intenzitet reakcije je podsjetnik na kategoriju kojoj pripada hrvatski rizik. Međutim, samo u hrvatskoj su prema gore reagirali i kratkoročni prinosi, što je sličan pokret kao u Americi i UK, gdje su razlozi, ipak, drugačije naravi.