Miran san 18: talijanske obveznice su malo “dobile po repu”

Objavljeno

Ad
Ad

Američke burze su jučer uzele predah iako su europske nastavile rast koji je utorak obuzeo sve vodeće burze. Sve je u znaku objava rezultata za prvo tromjesečje. Microsoftovi vrlo dobri rezultati su ovu kompaniju doveli na treće mjesto u povijesti među kompanijama čija je vrijednost kapitala testirala prag od bilijun dolara tržišne kapitalizacije. Microsoft je sada jedini na pragu, jer su raniji izazivači – Amazon i Apple – u međuvremenu pali pa su im tržišne kapitalizacije “svega” 936 odnosno 977 milijardi dolara.

Ljudi i mediji vole one besmislene usporedbe kapitalizacije velikih kompanija i BDP-a država, što su kruške i jabuke, jer jedno je fond, a drugo je tok. Na prvoj godini fakulteta nauči se da se to ne miješa. No, ako je do zabave, onda se između rubrika horoskop i hrvatska estrada može ubaciti informacija da samo 16 država na svijetu ima nominalni BDP koji vrijedi više od kapitala Microsofta. Ili, na primjer, što učiniti s informacijom da kapital Microsofta vrijedi više od 5% nominalnog BDP-a najvećeg gospodarstva svijeta – SAD-a?

Obveznice ovaj tjedan uglavnom miruju kao što pokazuje naš recesijski monitor, osim talijanskih. I kratkoročne i dugoročne reagirale su malo prema gore. S vremenom su se svi navikli da relativna vrijednost talijanskih obveznica odražava veći rizik no što sugerira kreditni rejting  (BBB, dok je hrvatski nižih BBB-, a plaćamo niži prinos). Iako, treba naglasiti, talijanski izgledi su i dalje negativni.