Miran san 19: u očekivanju odluke FED-a

Objavljeno

Ad
Ad

Ovaj tjedan se očekuje sastanak FED-a i objava brojnih važnih statistika širom svijeta, među kojima je najvažniji europski BDP za prvo tromjesečje. Kraj prošlog i početak ovog tjedna zbog toga prolazi u modu čekanja, bez značajnijih promjena.

Naš monitor u dnu teksta pokazuje vrlo male promjene: njemačke državne obveznice su za nekoliko bodova opet potonule u negativnu zonu, hrvatske su ih slijedile ponovo se približivši 1,8%, a američki prinosi su blago narasli zbog pozitivnog ozračja na tamošnjim burzama, koje je bilo vođeno dobrim rezultatima u financijskom sektoru za prvi kvartal.

Dolar je prvo blago i donekle neočekivano jačao, a zatim se počeo korigirati prema razini od 1,12 za euro, priključivši se općem očekivanju novih objava.

Tržišta će do kraja tjedna odvagnuti FED-ovu retoriku naspram europskih statistika, što će bitno odrediti stazu tečaja. Čeka se indicija o tome koliko je snažno europsko usporavanje, ili možda naznaka da je usporavanje bilo privremeno i da europsko gospodarstvo ponovo ubrzava. Takva bi informacija ojačala euro.

S druge strane, Trumpov stisak u odnosu na FED malo je oslabio zbog priljeva solidnih statističkih objava u SAD-u, pa će tržišta pažljivo vagati svako slovo u FED-ovom priopćenju ne bi li otkrili tragove najava mogućeg ponovnog buđenja tendencije rasta kamatnih stopa. Slika podsjeća gdje je sve stalo potkraj prošle godine: razlika kamatnih stopa FED-a i ECB-a je na povijesnom maksimumu. Slijedi zanimljiv tjedan, pogotovo s obzirom da Amerika radi i za Praznik rada.

Temeljne kamatne stope FED-a i ECB-a 1999.-2018.

Izvor: FED, ECB