Miran san 20: priča o krizi otišla pa-pa?

Objavljeno

Ad
Ad

Naš recesijski monitor u dnu teksta pokazuje da do jučerašnje sjednice FED-a (ali i nakon nje) nije bilo značajnijih promjena na obvezničkim tržištima. FED je jučer održao jednu lako zaboravljivu sjednicu na kojoj je odlučeno da promjena monetarne politike neće biti. Uz inflaciju od 1,6%, što je prilično nisko, niti Trumpovi uporni pritisci (on smatra da bi kamatne stope u SAD-u trebale biti za jedan postotni bod niže) nisu mogli uroditi plodom. Zbog toga se dolar vratio do granice od 1,12 za euro, dionička tržišta su se malo korigirala prema dolje, i cijela tržišna konstelacija izgleda kao da se već neko vrijeme ništa značajno nije promijenilo iako su rezultati nekih kompanija (Microsoft, Apple) bili spektakularni poguravši pojedine dionice prema gore.

Na fundamentalnoj razini, ona priča o krizi zbog kojeg smo i pokrenuli rubriku “Miran san” malo prkoseći ideji ipak je otišla u fade-out. Eurostat je objavio da je rast BDP-a na kvartalnoj razini iznosio 0,4% u europodručju odnosno 0,5% u EU (sezonski prilagođeno), što je osjetno više nego u zadnjem tromjesečju prošle godine kada je priča o predstojećoj krizi izbila punom snagom. Opisani rast je još uvijek premalen da bi značajnije pogurao inflaciju ili zaprijetio rastom kamatnih stopa, tako da defaultna ideja ekonomske politike u EU i dalje počiva na nepromijenjenim, dakle nultim kamatnim stopama ECB-a.

Hrvatske kratkoročne statistike lijepo se uklapaju u globalnu sliku koja sada izgleda puno mirnije nego prije nekoliko mjeseci. Rast realnog prometa u trgovini na malo za 5,7% u odnosu na ožujak prošle godine i blago oporavljena industrijska proizvodnja (+3% za prvi kvartal u odnosu na isto razdoblje prošle godine) ukazuju na nastavak rasta po stopama koje su nešto iznad projiciranih za ovu godinu.

Realni promet u trgovini na malo u Hrvatskoj y-o-y do ožujka 2019.

izvor: DZS