Miran san 21: tržišta “zabavna kao groblja”

Objavljeno

Ad
Ad

Među starim Bečlijama, koji nisu bili odveć poznati po humoru i zabavi, kružio je vic da je Zurich zabavan kao bečko groblje. Kako li je tek tamo! Slična usporedba mogla bi se smisliti za stanje na tržištima krajem travnja i početkom svibnja.

Ni Trumpova prijetnja da će udvostručiti carine za kineske proizvode nije ozbiljnije zatresla tržišta. Kinezi ipak dolaze u Washington na krug razgovora (da li posljednji?), kao da se ništa nije dogodilo. Pitanje je, je li to znak slabosti (željni su dogovora) ili snage (ignoriraju kaubojski stil američkog predsjednika).

Uglavnom, tečaj euro dolar nastavlja kolebanja oko 1,12 (o čemu je dovoljno pisano u ranijim izdanjima Mirnog sna), 10-godišnje američke državne obveznice kreću se oko 2,5%, a hrvatske oko 1,8%, pri čemu ni druge obveznice ne pokazuju neku ozbiljniju težnju promjenama (vidjeti naš monitor u dnu teksta).

I podatak o realnom prometu u trgovini na malo u EU uklopio se u opću bonacu (bez promjene). Jedino je nešto veća očekivana brojka o inflaciji za travanj u europodručju (1,7%) privukla pažnju zbog približavanja magičnom pragu od 2% (cilj ECB-a). Međutim, i tu promjenu valja diskontirati jer je uzrokovana cijenama energenata koje su se u međuvremenu primirile, a cijene proizvođača u europodručju već su zabilježile blagi pad. Nema indicija da se događa nešto zabrinjavajuće ili neobično što bi moglo poremetiti na primjer očekivanja ECB-ovih prognostičara.

Nakon što je FED prošli tjedan “čvrsto” zauzeo neutralnu poziciju, čini se da su se i svi ostali postrojili prema ritmu koji diktira lokomotiva.