Miran san: prinosi pali “u podrum” u očekivanju srpanjskog sastanka FED-a

Objavljeno

Foto: Wikimedia Commons

Ad
Ad

Nikada, ali doista nikada do sada obveznički prinosi nisu bili ovako niski. U to se možete uvjeriti iz slike koja pokazuje prinos na 10-godišnju njemačku državnu obveznicu. Prvi pad u negativnu zonu 2016. bio je blag i kratkotrajan u usporedbi s ovime što sada vidimo:

Očekivanja na financijskim tržištima usmjerena su prema sljedećem sastanku FED-a, koji će se održati potkraj srpnja. To je onaj sastanak koji svi očekuju, jer FOMC bi na njemu trebao smanjiti kamatne stope. Taj potez je već ukalkuliran u ovako visoke cijene obveznica i niske prinose.

Bolji podaci od očekivanih s američkog tržišta rada prošlog su tjedna malo ohladili očekivanja na tragu ideje da FED možda ipak neće žuriti s rušenjem kamatnih stopa (ili će ih rušiti manje nego što se ranije očekivalo), ako je zapošljavanje snažno. Unatoč tome, nije došlo do značajnije korekcije obvezničkih prinosa (očekivalo bi se da će oni porasti ako se mijenjaju očekivanja politike kamatnih stopa). Američki prinosi su vrlo malo porasli, dok su drugdje uglavnom ostali nepromijenjeni. Hrvatski prinosi na 10 godina su se stabilizirali na povijesno minimalnih 1,24%. Zanimljivo je da su se čak i francuski prinosi po prvi put našli u negativnoj zoni. A talijanski su pali na donedavno nezamislivih 1,7%!

Daljnji srpanjski trendovi zavisit će o očekivanjima FED-ove odluke. Svaka nova informacija za koju se procjenjuje da bi mogla utjecati na odluku FED-a, utjecat će na očekivanja i obvezničke prinose te cijene dionica u kratkom roku. Prve dvije informacije ove vrste koje se očekuju u toku ovog tjedna su zapisnik sa zadnje sjednice FOMC-a (ulagači će pažljivo čitati ambijent na sjednici ne bi li predvidjeli ambijent na sljedećoj, ključnoj) i podatak o inflaciji u lipnju u SAD-u (jasno je zašto je taj podatak važan: svako očitanje ubrzanja inflacije umanjit će izglede za rezanje kamatnih stopa).