Agrokor: stvarne dimenzije utjecaja na tržište kapitala

Ad
Ad

Indeks Zagrebačke burze CROBEX  u jednom je trenutku u rano poslijepodne 29.3. zabilježio pad od 4%. U 2306 radnih dana od početka 2008., samo se 30 dana (ili 1,3% od ukupnog broja dana trgovanja) crvenilo 4% ili više. 19 takvih dana zabilježeno je kritične 2008., 8 ih je bilo 2009. i 2 2011. Međutim, dan je završen u manje crvenom ozračju s minusom od oko 3%. To nije bio tako ružan dan. Od početka 2008. zabilježeno je 48 dana (ili 2,1%) s padom CROBEX-a od oko 3% ili većim. Dakle, u prosjeku je svaki pedeseti radni dan bio nalik 29.3.2017.

Neki raspadi najavljuju padove širih razmjera. No, većina su prolazne epizode. Tržišni sudionici su u pravilu selektivni – jasno razlikuju dionice u krizi od onih perspektivnih. Tek u rijetkim povijesnim epizodama posvemašnjih panika, koje u pravilu imaju međunarodne razmjere, selektivnost gubi moć.

Tri indeksa na donjoj slici pomažu ispitati koliko je naše tržište kapitala selektivno. Svi indeksi su jednaki 100 na dan 2. siječnja 2017. AG indeks je naša statistička konstrukcija koja predstavlja jednostavan prosjek cijena važnijih dionica sastavnica koncerna Agrokor, čije su dionice uvrštene na burzi u Zagrebu: Jamnica, Ledo, Zvijezda, Belje i Vupik. CROBEX je burzovni indeks koji predstavlja ponderirani prosjek cijena 25 likvidnih dionica. Među njima su i Belje, Ledo i Vupik, ali ponder tri Agrokorove dionice u indeksu nije velik (ukupno 8,4%). Međutim, CROBEX nije idealan indeks za procjenu selektivnosti tržišta. Slika prikazuje i CROBEXturist (= ARNT, RIVP, HIMR, MAIS) koji se sastoji od dionica četiri velike turističke kompanije među kojima su i tri vodeće (Arena turist, Maistra i Rivijera). Pokazuje se da je kriza u Agrokoru do sada ograničeno utjecala na CROBEX, dok je utjecaj na CROBEXturist bio vrlo limitiran. CROBEXturist se u toku veljače i ožujka kreće na ranije dostignutom platou.

Indeksi CROBEX, CROBEXturist i AG indeks Ekonomskog laba 2017. (2.1.2017.=100)

U dane kada se nekom dionicom ne trguje uzima se cijena prethodnoga dana. Izvor: www.zse.hr 

Brojke ne govore ništa o tome što bi se moglo događati u narednim danima i tjednima, ali otvaraju šire pitanje važnosti Agrokora za hrvatsko gospodarstvo. O tome se do sada puno pričalo, ali je malo toga predstavljeno u brojkama. Analiza Agrokorova udjela u BDP-u je u izradi i bit će objavljena početkom sljedećeg tjedna.